lørdag 27. mars 2010

A være ett

Dette innlegget handler om Efeserne 5, 18 - 33, om å underordne seg hverandre, om at hustruen skal underordne seg sin egen mann og om at mannen skal elske sin egen hustru. Dette er en helhet, et bilde om hvordan Kristus elsket menigheten og hvordan menigheten underordner seg Kristus. Noen, kanskje mange ser dette som et sjef - tjener forhold. For meg er forholdet mellom Kristus og menigheten noe mye mer omfattende, dypere, inderligere, langt borte fra å kommandere eller rangere. Jeg ser at budskapet i disse versene dreier seg om gjensidig vekselvirkning, et liv i felleskap.

Også i ekteskapet dreier det seg om et felleskap, om å smelte sammen, om å bli ett. Skal hustruen i tillegg til å underordne seg også elske sin mann? Og skal mannen i tillegg til å elske også underordne seg sin hustru? Hvis vi ser på dette i en større sammenheng, hva Det nye testamente sier om kjærlighet og ydmykhet, så har både menn og kvinner retten og privilegiet til å bli preget av disse dyder, hvis de lar Guds Hellige Ånd lede og styre i sine liv. Vår tekst viser at å underordne seg hverandre er en følge av å være fylt av Ånden: "..bli fylt av Ånden, slik at dere...underordner dere hverandre i Guds frykt." Vers 18 og 21. Hustruene formanes til å elske sine ektemenn og ektemennene til å gi hustruene ære. Tit 2,4 og 1 Pet 3,7. Å gi ære til hverandre er å underordne seg hverandre.


Paulus formaner ektemannen til å elske sin hustru, slik også Kristus elsket menigheten og gav seg selv for den. Har kjærlighet noe av ydmykhet i seg? Det står om Jesus at Han fornedret seg selv og ble lydig til døden, ja, til døden på korset. Fil 2,8. Kristi kjærlighet til menigheten var preget av ydmykhet og fornedrelse.


Hustruen skal underordne seg sin mann i alle ting. Den indre holdningen og den vesentlige substansen i det å underordne seg er ydmykhet. Vi bør vandre verdig vårt kall og ikle oss ydmykhet og med slikt sinnelag forholde oss til våre ektemenn. "Hustruen skal se til at hun har ærefrykt for sin ektemann." 5, 33.




"De to skal være ett kjød." Begge skal elske hverandre, underordne seg hverandre og respektere hverandre. Hvilket omfattende og utfordrende livsverk! Lykke til!














Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar